Charter

Het Charter van LETS Vlaanderen vzw

In november 2016 lanceerde LETS Vlaanderen vzw haar zogenaamde “LETS Charter”. Een week voor dit evenement sprak ik hierover met Michael Linton.

Maarten
Vandaag de dag wordt LETS hier in Vlaanderen anders bekeken dan wat ik gelezen heb in uw handboek.

Michael
Ja.

Maarten
Volgende week gaan ze een manifest maken, … deze organisatie waar ik je over verteld heb … waarin ze bijvoorbeeld zeggen: “LETS is gebaseerd op tijd.” (Michael lacht) Het is een Charter dat ze samen gaan tekenen in Brussel in aanwezigheid van de minister van cultuur (Sven Gatz). Ik vertel ze dan: “Waarom doen jullie dit? Het is niet jullie concept. Het is een concept dat reeds lang geleden werd uitgebracht door Michael Linton”.

Michael
Ja, dit is ons eerste “handboek” (toont flyer uit 1982). Onze bekendmaking was gewoon één pagina. Dit is het, weet je. Dit was alles wat we hadden om het LETSysteem uit te leggen, twee pagina’s. En wat we zeiden was dat wederzijds krediet uitgedrukt kan worden in eender wat. Of … zou uitgedrukt kunnen worden in eender wat.

Er zouden tijdbanken moeten zijn. Er zouden op dollar gebaseerde systemen moeten zijn. Er zouden systemen moeten zijn die gebaseerd kunnen zijn op … oh, ik weet niet … de toekomstige prijs van suiker, als je het ingewikkeld wil maken op de één of andere manier.

En er is geen enkele specifieke weerstand tegen enige van deze, behalve dat wij zeiden dat het LETSysteem, en we zijn heel specifiek over het LETSysteem, … we zeiden dat het LETSysteem:

  • Dat het een publieke dienst is.
  • Het opereert aan werkingskosten.
  • Er wordt geen rente geheven.
  • Niemand controleert een ander. Dus er zijn geen kredietlimieten of eender wat in die aard.
  • En fundamenteel meten we in de standaard nationale munteenheid.

Een LETSysteem is bedoeld als “straatgeld”: het kleine bedrijf, het huishouden, de familie. Het is hetgene dat je leert kennen als lokaal-is-dit-ons-geld.

En we wilden dat het duidelijk was dat het “geld” was en duidelijk dat LETSystemen GEEN tijdbanken zijn.

Nu, Open Money omvat alles. Je kan dus tijdbanken hebben in Open Money. En dat kan je duidelijk apart houden van de bedrijfsgebaseerde en de interactief gebaseerde LETSystemen …

Ik denk dat “tijd” prachtig is als geabstraheerd principe. Het is een prachtig iets om te doen maar het zal de relevantie van het systeem beperken tot 1 of 2 procent van de gemeenschap, 1 of 2 procent van de mensen hun leven er doorheen. 98 procent van de mensen en 98 procent van de mensen die tijdbanken gebruiken zullen nog steeds conventioneel geld gebruiken en nog altijd hun leven leiden op exact dezelfde wijze als zij altijd voorheen gedaan hebben.

Dus denk ik dat het een klassieker is. En als je kans hebt om dit over te brengen aan de groep die het Charter maakt: Noem het de BELLETS [cfr. België]. Noem het geen LETSystemen. Noem het wat je verdomme leuk vindt. Maar niet … niet ….

Maarten
Ja, dat dacht ik ook. Ik had hier geen goed gevoel over.

Michael
Wel, dank je. Ik appreciëer je gevoelens. Het zijn ook de mijne. Het IS niet juist. Het is volstrekte bullshit. En ik belet hen niet om tijdbanken te creëren. Noem ze gewoon tijdbanken.

Maarten Vandekeybus